fbpx
  • slider 5
  • slider 3
  • slider 2
  • osjecki jesenski sajam 2020 - web banner 720x300px-01
http://www.os-sajam.hr/wp-content/uploads/2019/12/osjecki-jesenski-sajam-2020-web-baner-200x200px-01-wpcf_200x200.jpg

DO POČETKA SAJMA

Osijek, grad u istočnoj Hrvatskoj, smješten u ravnici na desnoj obali rijeke Drave, najveći je grad u Slavoniji, te četvrti po veličini u Hrvatskoj te industrijsko, upravno, sudsko i kulturno središte Osječko-baranjske županije.

 

Na tlu današnjeg grada bilo je više Keltskih i Andizetskih naselja, od kojih je zacijelo najveću važnost imala Keltska Mursa (nalazi se na mjestu današnjeg Donjeg grada). U vrijeme cara Hadrijana rimska Mursa uzdignuta je u status kolonije Colonia Aelia Mursa, a grad se razvio u velikoj ekstenziji i izvan zidina nekadašnjeg Castruma s njegove zapadne strane.

 

U hrvatskoj historiografiji postoji tumačenje da su ime Osijek Hrvati dali zbog ponešto povišenog mjesta od okolnih voda, mjesto gdje je ”oseka”, te je suho i pogodno za izgradnju nastambi. U srednjovjekovnim dokumentima pisanim latinskim jezikom pod utjecajem mađarskog jezika javlja se kao Eszek ili Ezeek. Kasnije su varijante, Essegg (njemački) ili Essec (latinski), samo jezične prilagodbe izvornom hrvatskom. Najraniji spomen Osijeka u povijesnim izvorima datira iz 1196. godine.

 

U Novome vijeku, grad je bio pod opsadom Osmanskog carstva više od 150 godina, u sklopu Požeškog sandžaka te biva oslobođen 1687.godine.

Od 1687. Osijek i istočno područje Hrvatske nalazili su se u okviru Habsburške monarhije iz koje izlaze raspadom Austro-Ugarske 1918. godine.

 

U Osijeku je razvijena strojogradnja (poljoprivredni strojevi), kemijska industrija (Saponia d.d.), konditorska industrija (Kandit d.d.), šećerana (Tvornica šećera Osijek), proizvodnja piva (Osječka pivovara d.d.).

 

Osijek je također i kulturni te sveučilišni centar Slavonije. Uz Hrvatsko narodno kazalište,u Osijeku djeluje i Dječje kazalište Branka Mihaljevića.

 

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera osnovano je 1975. godine te u svome sastavu broji 17 tijela, odnosno fakulteta, u sklopu kojeg djeluje i Gradska i sveučilišna knjižnica.

 

Prometno, Osijek se nalazi na međunarodnom prometnom koridoru Budimpešta-Sarajevo-Ploče. Usprkos tome što koridor nema autocestu cijelom svojom dužinom, spojen je na mrežu autocesta Hrvatske. Do njega se dolazi autocestom A5, tzv. Slavonikom. No, u Osijek se može doći i željeznicom te zračnim putem preko Zračne luke Osijek.

 

 

 

POLITIKA PRIVATNOSTI

© Sva prava pridržana - Osječki sajam - 2020